Never forget Srebrenica... 20 yıldır ağlayan ülke Bosna Hersek

Bize Ermeni soykırımı yaftası yapıştırma gayreti içinde olanların işbirliğiyle Bosna Hersek'te, 20 yıl önce korkunç bir soykırım yaşandı. Hafta sonu Saraybosna'daydım... İlk olarak on yıl önce gittiğim Bosna Hersek'ten, müthiş bir duygu yüküyle döndüm. 
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın himayesinde, Saraybosna’da Cuma günü (24/6) düzenlenen uluslararası İslamafobia etkinliğine katılmak için Bosna Hersek’teyiz.
1991-95 yılları arasında, Boşnak Müslümanlara yönelik soykırım mahiyetinde katliamların sahnelendiği Bosna Hersek, şu anda, Boşnak, Hırvat ve Sırplardan oluşan üçlü bir koalisyonla yönetiliyor.
Saraybosna… Mostar… Travnik…. Bugüne kadar gittiğim yerler arasında, ikinci kez gitmeyi en çok istediğim yerler buralar…
Boşnak böreği
İlk sefer on yıl önce gitmiştim, tadı damağımda kalmıştı. Nasıl kalmaz ki. Baş Çarşı’da girdiğimiz her lokantada, her hediyelik eşya dükkanında, her kafede, bizi “Selamunaleyküm” diye karşılayan, akıcı Türkçe ile konuşan insanlar… Eşsiz lezzete sahip börekler, köfteler, tatlılar. Ve tabii ki kahve…
Daha önceki seyahatim de ramazana denk gelmişti ve oradaki iftar ve sahurlarda aldığım lezzeti tatmak en büyük arzularımdan biriydi. Bir seferinde orucumuzu, üç nehrin doğduğu yerde, Blagay tekkesinin yanındaki bir restoranda açmıştık. İftar denince aklıma gelen ilk yer orasıdır.
Madem Blagay’ın bahsi geçti, ilk oradan başlayalım… Saray Bosna’da Türkiye’nin ne işi var sorusunun cevabını almak için Blagay’ı görmeniz yeterli. Türklerin Balkanlara, Avrupa’ya açılması hikayesinin en canlı noktası Blagay…
Blagay tekkesi
Malum Osmanlı, Balkanlara sefere çıkmadan önce, oralara dervişlerini, alperenlerini gönderiyor ya. Halka, Osmanlı ve İslam dini hakkında bilgiler veriliyor önce. Sonra da ordu gelip fetih yapıyor.
Alperenlerin Balkanlarda konakladığı en önemli noktalardan biri burası. Yugoslavya zamanında bir süre kapalı kalan Blagay tekkesi (Blagaj), şu anda Nakşibendi tarikatının himayesinde hizmet veriyor. Küçük bir mescit ve abdesthaneden oluşan güzel bir yapı… Her yıl, Bosna Hersek’ten ve dünyanın dört bir yanından, 20 bin civarında din adamı buraya geliyor ve Allah’ı zikrediyor.  
Devasa bir kayanın böğrüne, ilahi güç tarafından bir tünel açılmış. Oradan dünyanın debisi en yüksek, en lezzetli kaynak suyu çıkıyor. Bosna ve Hersek’e zaten bu nehirler hayat veriyor.
Türkiya’nin Balkanlardaki, özellikle de Bosna Hersek’te attığı yeni imzaların sahibi TİKA… Blagay tekkesi, TİKA tarafından, aslına ve ihtiyaçlara uygun olarak ihya edilmiş. İlk kez görenleri mest eden bir yer burası. Böylesine manevi değeri yüksek bir bölgedeki restoranlarda alkollü içecek satışı yapılması üzücü tabii ki.
Mostar
Mostar Köprüsü, Blagay’a araçla beş dakika mesafede. Köprünün bir tarafında Boşnak Müslümanlar, diğer tarafında ise Hırvatlar yaşıyor ağırlıklı olarak. Mostar’a girer girmez dikkatimizi en çok çeken iki şey var. Biri malum, savaş döneminde Hırvatların canlı yayında bombalayarak yıktığı Türk köprüsü. Daha sonra TİKA tarafından yeniden yapıldı.
Diğeri savaş sırasında Hıristiyan Hırvatların Mostar’ın tam karşısındaki tepeye diktikleri 30 metre yüksekliğindeki haç işareti… Bu hormonlu, abartılı haç ve Mostar’daki devasa çan kulesi, bölgede yaşanan katliamın ana nedeninin bir din savaşı olduğunu anlamamızı kolaylaştırıyor.
Rivayet odur ki kanlı savaşın sonlarına doğru, bölgede etkili olan Hırvat komutan, Müslüman Boşnakların lideri olan Alia İzzetbegoviç’i arar ve “Saraybosna’dan bak bakalım, Mostar’ın tepesine diktiğim haçı görebilecek misin” der… Alia da Hırvat komutana, haçın tam üstüne, gökyüzüne bakmasını söyler, “Ne görüyorsun” der. Hırvat komutan kafasını kaldırıp gökyüzüne baktığında, devasa haçın tam üzerinde parlayan hilal şeklinde ayı görür.
Alia bu sefer Hırvat komutana der ki: Dünyanın en büyük haçlarını da dikseniz, hep İslam’ın hilalinin gölgesinde kalacaksınız…”
DEVAMI GELECEK…



Never forget Srebrenica... 20 yıldır ağlayan ülke Bosna Hersek Never forget Srebrenica... 20 yıldır ağlayan ülke Bosna Hersek Reviewed by sabanarslan.com on Pazartesi, Haziran 27, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Küfür ve hakaret içerin yorumlar yasaktır, yayınlanmaz. Yorumlama Biçimi tercihlerinden "Ananoim'i tercih ederek, herhangi bir hesaba bağlanmadan yorum gönderebilirsiniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.