Eurovision birincisi Kırım Türkü Cemile’nin hikayesi Türkiye’yi ağlattı

Jamala
Ukrayna adına Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan 32 yaşındaki Tatar kızı Jamala’nın (Cemile)1944 adlı şarkısı birinci oldu. Stalin’in Kırım Türklerini 1944’te göçe zorlamasının hikayesini anlatan Cemile’nin şarkısı, Türkiye’yi ağlattı.

Bu yıl İsveç'in başkenti Stockholm'de 61’incisi düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı, ‘1944’ adlı şarkıyla Ukrayna'yı temsil eden Kırımlı Tatar sanatçı Jamala (Cemile) kazandı. Jamala'nın, büyükannesi ile Kırım Tatarlarının yaşadığı trajediyi anlatan, Türkçe nakaratında "Yaşlığıma toyalmadım, Men bu yerde yaşalmadım" sözlerinin yer aldığı "1944" adlı şarkısı, 534 puanla birinci oldu.


Jamala
Asıl adı Susan Cemiloğlu olan 32 yaşındaki caz şarkıcısı, en çok puanı topladı, 534 puanla birinci seçildi. 16 bin kişilik Globen Arena'da gerçekleştirilen, "Avrupa'daki göçmen krizi” temalı yarışmanın finalinde 26 ülkenin temsilcileri mücadele etti. Programın sunuculuğunu 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan İsveç temsilcisi Mans Zelmerlöw ve Petra Mede yaptı.

Avustralya temsilcisi Dami Im'un "Sound of Silence" şarkısı 511 puanla ikinci, Rusya temsilcisi Sergey Lazarev'in "You Are the Only One" şarkısı da 491 puanla üçüncü oldu. Azerbaycanlı Semra Rahimli’nin ‘Miracle’ eseri, 117 puanla 17'nci oldu. Yarışma, Avrupa, Çin, Kazakistan, Avustralya,Çin, Yeni Zelanda ve ilk defa ABD'nin de aralarında bulunduğu 50 ülkede canlı yayınlandı.

250 BİN TATAR TÜRKÜ’NÜN HİKAYESİ
Yarışmanın sonucu açıklandıktan sonra büyük sevinç yaşayan Jamala, “Ben biliyorum ki şarkımı barış ve aşk için seslendirdim. Gerçekten herkese barış ve sevgi mesajı vermek istiyorum. Ayrıca, bütün herkese çok teşekkür etmek istiyorum” dedi.
“Yabancılar senin evine geliyor ve hepinizi öldürüyor” diye başlayan şarkının sözleri, 1944 yılında 250 bin Tatar Türkü’nün Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin tarafından Sibirya’ya sürgün edilmesini anlatıyor. Stalin, Mayıs 1944'te Türk asıllı nüfusu Nazilerle işbirliği yapmakla suçlamış ve binlerce insanı doğu bölgelerine sürmüştü. Sürülen insanların yarısı kötü koşullar nedeniyle yaşamını kaybetti. 
Jamala
Jamala o dönem 20'li yaşlarda olan büyük büyükannesi Nazalhan'ın sürülen Tatarlar arasında bulunduğunu ve çocuklarından birinin Orta Asya'ya giderken yolda öldüğünü belirtti. Büyük büyükannesi sürülürken, dedesi de Sovyet Ordusu'nda Nazilere karşı mücadele veriyormuş.
AFP ajansına konuşan Jamala, "Bu şarkıya kendimi özgürleştirmek, büyük büyükannemin ve mezarı olmayan kızının, bir resimleri bile olmayan binlerce Kırım Tatarının anısını içimden salabilmek için ihtiyacım vardı" dedi.
Kırım Tatarları Sovyetler Birliği'nin çöktüğü 1991 yılında Kırım'a dönmeye başladılar. Jamala da Kırgızistan'da doğmuş. 
Yine AFP'ye göre yarışma jürisinde bulunan 2004 Eurovision birincisi Ruslana, "Bu şarkı bizim bugün Ukrayna'da çektiklerimizi anlatıyor" yorumu yaptı. 

İŞGAL ŞARKISI
Jamala, Rusya'nın 2014'te Kırım topraklarını işgal etmesinin ardından Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmaya karar verdiğini söylüyor. 
"Bu hatıraları tekrar tekrar anımsamak benim için zor oldu. Ama şimdi anlıyorum ki bu gerekliymiş. Çünkü bugün Kırım Tatarları çaresiz durumda ve desteğe ihtiyaçları var" dedi. 
Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra pek çok Tatar eylemci tutuklandı ve evlerine baskın düzenlendi. 
Uluslararası toplum Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesini tanımıyor, BM de Tatar nüfusuna karşı yaygın insan hakları ihlalleri olduğunu belirtiyor.  

ŞARKININ SÖZLERİNDEN BİR BÖLÜM

Yabancılar evlerinize girdiler
Hepinizi öldürdüler
Sonra da biz suçsuzuz dediler
Aklınız nerede? 
İnsanlık ağlıyor
Kendinizi Tanrı zannediyorsunuz ama
Unutmayın herkes bir gün ölür

ŞARKIYI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Eurovision birincisi Kırım Türkü Cemile’nin hikayesi Türkiye’yi ağlattı Eurovision birincisi Kırım Türkü Cemile’nin hikayesi Türkiye’yi ağlattı Reviewed by sabanarslan.com on Pazartesi, Mayıs 16, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Küfür ve hakaret içerin yorumlar yasaktır, yayınlanmaz. Yorumlama Biçimi tercihlerinden "Ananoim'i tercih ederek, herhangi bir hesaba bağlanmadan yorum gönderebilirsiniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.